Welke rechten hebben kinderen?

Iedereen heeft rechten in Nederland: jong en oud en dus ook kinderen. Er zijn wetten en regels die jou als kind horen te beschermen. De Kinderombudsman(externe link) controleert of mensen zich ook aan die regels houden. Zo kijken ze bijvoorbeeld of de overheid, politiek, hulpdiensten en gemeentes genoeg rekening houden met kinderrechten. En controleren ze organisaties waar met kinderen wordt gewerkt, zoals kinderopvang, onderwijs en jeugd- en gezondheidszorg.

Website

Neem gerust een kijkje op de website van de Kinderombudsman(externe link). Je vindt hier alles wat je moet weten over Kinderrechten en misschien staat het antwoord op jouw vraag al op de site.

Contact opnemen?

Heb jij een probleem met een organisatie of denk jij dat zij niet goed omgaan met jouw rechten? Je kan zelf ook contact opnemen met de Kinderombudsman en aangeven waar jij tegenaan loopt. Je krijgt dan advies, medewerkers kunnen gaan praten met de organisatie waar het om gaat of ze starten een onderzoek als dat nodig is. Weet de Kinderombudsman het antwoord op jouw vraag niet of kunnen zij jou niet verder helpen, dan verwijzen zij jou naar de juiste organisatie. 

Contact opnemen met de Kinderombudsman kan op verschillende manieren: bel, mail of schrijf een brief. Dat kan zelfs anoniem als jij dat fijner vindt. Op de website van de Kinderombudsman(externe link) staan de verschillende contactgegevens. 

Let op: Ook ouders kunnen een vraag en/of klacht indienen bij de Kinderombudsman.