Mantelzorgers krijgen te maken met kosten, zoals reiskosten, telefoonkosten of de kosten van vervangende zorg. Het is goed om na te gaan of deze kosten vergoed worden. 

Zorgverzekering en vergoedingen 

Via de zorgverzekering worden bepaalde vergoedingen geboden. Dit kan variëren van reiskosten voor ziekenbezoek tot lidmaatschap van een patiëntenvereniging. Vaak zijn deze vergoedingen opgenomen in een aanvullende verzekering. 

Tip: check bij je zorgverzekering of je recht hebt op vergoedingen en informeer wat de voorwaarden zijn. 

Bij sommige zorgverzekeraars kun je je aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld respijtzorg  of een cursus, waardoor je het zorgen beter vol houdt. 

Lees meer over de mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars. 

Uitkering 

Normaal gesproken moet je solliciteren als je een uitkering ontvangt. Soms hoeft een mantelzorger niet verplicht te solliciteren. Er zijn namelijk uitzonderingen op deze regel. Een verklaring van mantelzorg vanuit het Steunpunt Mantelzorg kan helpen. Let wel op andere regels rondom uitkering en samenwonen met een zorgvrager. Lees er meer over op de site van MantelzorgNL.

Reiskosten 

Met allerlei bezoeken aan ziekenhuizen en specialisten kunnen de reiskosten best oplopen. Lees meer over mogelijkheden van vergoedingen voor het openbaar vervoer of als begeleider. Het is altijd zinvol om na te gaan welke specifieke ziektekosten omtrent reizen je mag invullen op je belastingaangifte, denk bijvoorbeeld aan reiskosten die gemaakt worden om degene waarvoor je zorgt op te zoeken in een instelling. Meer informatie over deze specifieke ziektekosten staan op de site van de Belastingdienst

Wanneer de hulpvrager reist met VALYS kun je als begeleider gratis meerijden.

Gehandicaptenparkeerplaats en -kaart 

Het is mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen als u woont in een 'blauwe zone' in Moerkapelle of Nieuwerkerk aan den IJsel. Op de site van gemeente Zuidplas leest u hoe dit kan.

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart (passagier of bijrijder) doe je bij ZO!

PGB 

Met een Persoonsgebonden Budget (PGB) kan de hulpvrager zelf zorg inkopen. Hij/zij kan een overeenkomst afsluiten met de mantelzorger en deze uit het PGB betalen. 

Lees hier meer over de aanvraag en de voor- en nadelen. 

Eigen bijdrage 

Het berekenen van de eigen bijdrage is vaak een hele opgave. Dat hangt af van de wet waaruit de hulp wordt geleverd, namelijk de Wmo, de zorgverzekeringswet of de Wet langdurige Zorg. 

Meer weten? Klik hier

Zorgkosten aftrekbaar? 

Soms zijn zorgkosten aftrekbaar bij de belasting. Dit regel je tijdens je belastingaangifte. Hier vind je meer informatie over aftrekbare zorgkosten.