We kijken terug op vele mooie acties van gangmakers in verschillende Lief & Leedstraten. We hadden in Zuidplas 24 straten die zichzelf Lief en Leedstraat mochten noemen het afgelopen jaar.

Bewoners die zich inzetten voor lief en leed in de straat noemen we “gangmakers”. Zij zijn betrokken en zorgen (soms samen met anderen) voor kleine attenties, aandacht, een helpende hand of voor een gezellige ontmoeting in de straat.  Ze bedenken vaak zelf een leuke actie en weten andere buurtgenoten in de straat te bereiken en te betrekken met hun enthousiaste inzet.

Een Lief en Leedstraat zijn inspireert en bemoedigt andere bewoners ook tot actie en betrokken te zijn. In veel Lief en Leedstraten worden gedurende het jaar sfeervolle buurtontmoetingen georganiseerd; o.a. om de lente te vieren, de zomer in te luiden, gezelligheid op burendag/ licht rondom de donkere dagen voor Kerst en samen te toosten op het Nieuwe Jaar. Ze krijgen daar een klein budget voor van ZO! Ook ontstaat vaak een groepsapp in de straat op initiatief van gangmakers.

Veel gangmakers doen meer dan het Lief & Leedpotje toereikend voor is. Samen met buurtgenoten worden daar creatieve oplossingen voor bedacht. Bijvoorbeeld door sponsoring of door een bijdrage op te halen in de straat.

De foto’s hieronder geven je een goede indruk van alle mooie Lief en Leed acties & attenties maar de foto’s laten vooral het hart zien achter alle inzet van iedereen voor Lief & Leed in de straat! 

Meld je ook aan als Lief & Leedstraat

Voorbeelden van acties

  • Bloemen i.v.m. ziekte / ziekenhuisopname geboorte cadeautjes; vaak zelf gemaakte kaartjes. 
  • Knutselmiddagen 
  • Buurt Opruim/Schoonmaakdag en vergroening in de straat
  • BuurtBBQ’s en buurtborrels 
  • Sint & Piet  en Halloweenacties in de straat
  • Kerstkaarten maken voor iedereen in de buurt en/of voor ouderen
  • Decemberstraatfeest en overige activiteiten om en rondom Kerst

De leukste verhalen vanuit de Lief & Leedstraten

“Wij hebben vooral aandacht geschonken aan leed. Een aantal hebben verdrietige situaties in de straat meegemaakt en die buren (op leeftijd) verdienden net even een beetje extra aandacht.”

“Allereerst vinden wij de Lief & Leedstraat een super leuk initiatief. Met een klein budget en wat aandacht kun je veel leuks organiseren en breng je de buren dichter bij elkaar.”

“Vooral de nieuwe bewoners voelden zich erg welkom in onze straat.”

“Na corona, was het moeilijk weer om met elkaar in contact te komen, door de kaartjes, bloemen en de wijkkerstboom gaat het nu weer komen.”

“Als we (Lief en Leedgangmakers) langskomen wordt het erg gewaardeerd!”

“Inmiddels wordt het een gezellige straat waarin iedereen elkaar kent. Het wordt opgefleurd met bloemen die zelf verzorgd worden en regelmatig een gezamenlijk moment met een hapje en een drankje. We zijn betrokken bij het wel (bruiloften) en het wee (overlijden/ongevallen).”

“We hebben aandacht besteed aan zowel fijne als droevige gebeurtenissen. De cadeautjes proberen we zelf te maken, of we kopen iets als basis, doosje, fotolijstje, en pimpen dit zelf op. Het optuigen van de kerstboom is altijd een leuk evenement. We trommelen iedereen op en zorgen voor lekkers. Traditie is inmiddels de kerst-knutselmiddag. Grote kerels zitten met veel plezier te knippen en plakken om iets leuks te maken voor de pleinbewoners; ook dit jaar was het weer een middag met een gouden randje!”