Om jouw taken als mantelzorger te verlichten

Mantelzorger ben je als je langdurig en onbetaald zorgt voor een partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Het kan gaan om zorg of hulp bij een chronische ziekte, handicap of bij dementie. Je kunt als kind voor één voor je ouders zorgen of als ouder voor je kind of als kinderen voor elkaar. Dat doe je vaak vanzelfsprekend, vanuit de persoonlijke band die je hebt met elkaar. De hulp geeft voldoening maar de taak kan intensief en belastend zijn of worden, zowel voor jouwzelf als voor jouw gezin. Om die zorg te verlichten zijn er speciaal voor mantelzorgers in de gemeente Zuidplas mantelzorgconsulenten. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt over zorg en welzijn, financiën, het tijdelijk overdragen van zorg (respijtzorg) of wat je moet doen als je als mantelzorger op vakantie wil. Mantelzorgconsulenten ondersteunen als dat nodig is bij:

  • een gesprek met de gemeente
  • een (voor)onderzoek voor Wmo-ondersteuning
  • een aanvraag voor een maatwerkvoorziening
  • afspraken met zorgaanbieders als u een maatwerkvoorziening heeft

In gesprek met de mantelzorgconsulent

In een eerste gesprek zal de mantelzorgconsulent vooral luisteren naar jouw verhaal. Soms heb je emotionele steun nodig en is een luisterend oor of advies op dat moment genoeg. Ook andere soorten hulp kunnen voorbijkomen. Bijvoorbeeld hoe vrijwilligers ingezet kunnen worden om jouw last te verlichten. De consulent wil jou zó ondersteunen dat jij genoeg veerkracht houdt om de zorg vol te houden. Dit gesprek kan telefonisch plaatsvinden, bij jou thuis of bij ons op kantoor. 

Jong en Mantelzorg

Speciaal voor jou (als je jonger bent dan 18 jaar) 

Is er bij jou thuis iemand langdurig ziek of gehandicapt en zorg je elke dag voor deze persoon? Dan ben je een jonge mantelzorger. Je bent bezig met de zorgen van thuis, terwijl je ook jong en lekker onbezorgd zou moeten kunnen leven. Wist je dat 1 op de 4 jongeren opgroeit in een gezin waar zorgen zijn? Als de zorg te veel tijd en energie opslokt, ga dan op zoek naar hulp. Het helpt om je hart te luchten. Dat kan bij een goede vriend of vriendin, bij je mentor van school, de trainer bij je sportclub, iemand uit de kerk of bij een mantelzorgconsulent van Stichting ZO! Onze mantelzorgconsulenten luisteren en denken met je mee. En we kunnen ervoor zorgen dat iemand anders een aantal taken van jou overneemt.

Week van de jonge mantelzorger ‘Deel je zorg’

Tijdens de Week van de jonge Mantelzorger is er landelijk veel aandacht voor jonge mantelzorgers. Ook bij het Steunpunt Mantelzorg van Stichting ZO! doen we in deze week extra veel voor de jonge mantelzorgers in de gemeente. 
 

Aandacht voor dementie

Is er iemand in jouw omgeving met dementie, dan komt er veel op je af. De mantelzorgconsulent kan jou ondersteunen door:

  • te luisteren naar jouw verhaal/situatie
  • mee te kijken naar de belasting en belastbaarheid
  • tips te geven over hoe je beter kan communiceren bij vergeetachtigheid
  • je wegwijs te maken in de verschillende mogelijkheden van ondersteuning

Lotgenoten - naasten van mensen met dementie - ontmoeten elkaar

Heb je het gevoel dat jouw leven verwarrend is, sinds de diagnose dementie bij jouw partner of ouder is gesteld? Voel je je alleen en heb je het idee dat alles op jouw schouders terecht komt? Heb je moeite met de veranderende verhoudingen, waarin je misschien steeds meer in een zorgrol terecht komt? Of begrijpen mensen uit jouw omgeving, die niet dezelfde ervaring hebben, je vaak niet of maar voor een deel? Dan kan het fijn zijn om met lotgenoten contact te hebben en ideeën en ervaringen uit te wisselen. Iedere twee maanden is er een lotgenotencontact voor partners van mensen met dementie. Daarnaast kun je altijd contact opnemen voor een persoonlijk gesprek.

Afspraak maken 

Neem contact op via mantelzorg@stzo.nl of 0180 - 310050. Dan plannen wij een afspraak in. Wij komen graag bij jou op huisbezoek tenzij jij aangeeft liever naar ons toe te komen.

Ook kun je rechtsreeks contact opnemen met een van de mantelzorgconsulenten: 

Annelies Simons 
annelies.simons@stzo.nl
06-43030437 
Mantelzorgconsulent, jonge mantelzorgers 

Corinne Stoffels 
c.stoffels@stzo.nl
06-26081073
Mantelzorgconsulent, volwassenen 

Karin van Veen 
k.vanveen@stzo.nl
06-83590780
Mantelzorgconsulent, dementie