Waar kan ik terecht voor hulp?

Dementie is een verzamelnaam voor wel ruim vijftig verschillende ziektes. Ze hebben met elkaar gemeen dat het ziektes zijn in de hersenen: die verwerken de informatie die ze krijgen niet meer op de goede manier. De gevolgen daarvan zijn groot: je gedrag verandert, je hebt moeite met bepaalde handelingen en plannen, hebt een slechte oriëntatie, moeite met spraak en taal of bijvoorbeeld moeite met kijken. Dit heeft grote impact op de persoon die het betreft, maar ook op zijn of haar omgeving.

Heb jij een vorm van dementie of ken jij iemand met deze ziekte? Er zijn verschillende organisaties in de gemeente Zuidplas die jou kunnen helpen en/of ondersteunen.

Geheugentest

Eén van de tekenen van dementie is een slechter geheugen. Valt het jou op dat jouw partner of iemand anders uit jouw directe omgeving steeds meer last heeft van geheugenproblemen? Kijk eens op de website van Alzheimer Nederland en doe de geheugentest over jouw partner. De test legt je een aantal situaties voor en vraagt je om voor iedere situatie een vergelijking te maken: in hoeverre is er verschil in het gedrag van jouw partner ten opzichte van tien jaar geleden. 

Als blijkt dat het geheugen inderdaad achteruit is gegaan dan adviseren we je om contact op te nemen met de huisarts.

Ondersteuning

Is er iemand in jouw omgeving met dementie, dan komt er veel op je af. Er zijn verschillende organisaties die jou kunnen helpen.

Casemanager Dementie

Heb jij een vermoeden van dementie? Praat erover met de huisarts. Die kan de diagnose stellen en je vervolgens verwijzen naar een Casemanager Dementie. De casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg. Er zijn namelijk heel wat wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom deze ziekte. Een casemanager is er voor mensen met een vorm van dementie, maar ook voor zijn of haar omgeving.

Meer weten over de casemanager en wat hij of zij precies voor jou kan beteken? Kijk op de website van Alzheimer Nederland.

Onafhankelijke Clientondersteuning

Voor hulp, ondersteuning of het stellen van een vraag kan je terecht bij onafhankelijke clientondersteuning. We helpen je bijvoorbeeld graag met:

  • Het regelen van juridische hulp
  • Invullen van formulieren
  • Regelingen uitleggen 
  • Contact maken met (zorg)instanties

Onafhankelijke Clientondersteuning is altijd kosteloos! De medewerkers zijn er om jou te helpen.

Tips en hulpmiddelen voor in huis

Iedereen wil zo lang mogelijk in zijn of haar eigen huis blijven wonen. Ook als je een vorm van dementie hebt. Vaak kan dat met een aantal aanpassingen in huis. Soms is dit nodig om ervoor te zorgen dat jouw thuis veilig blijft. Op de website van Alzeheimer Nederland vind je een aantal tips en hulpmiddelen die jou kunnen helpen.

Maak jij je zorgen?

Wil jij advies of gewoon even je verhaal kwijt? Neem contact op met Alzheimer Nederland via 0800 - 5088. Zij helpen jou graag op weg of geven je tips.

Maak jij je zorgen over iemand in jouw omgeving? Ben je bang dat de situatie binnenkort uit de hand loopt? Schakel dan het Meldpunt Zorg en Overlast (MZO) in. De medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 – 17.00 uur via 088 - 36083535. Ook kan je online een melding maken via de website. Blijkt dat er inderdaad meer hulp nodig is? Dan zorgen de medewerkers van MZO dat dit in gang wordt gezet.