Help elkaar op tijd en zorg voor de juiste hulp

Maak jij je zorgen om iemand? Is er misschien iemand in jouw omgeving met psychische problemen? Een oudere buurman of buurvrouw die bijna de deur niet meer uitkomst of steeds vaker dingen vergeet? Zie je iemand op straat die zich verward gedraagt? Familie of buren zijn vaak de eerste mensen die merken dat het niet goed gaat met iemand. Het is daarom belangrijk om dit te melden, voordat de situatie uit de hand loopt. Op die manier kan iemand die verward is zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen.

Oorzaken

Verward gedrag wordt vaak direct gekoppeld aan dementie. Hierdoor lijkt het dat vooral ouderen verward gedrag vertonen. Dat is niet zo. Verward gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld psychische problemen of problemen thuis na het verliezen van werk, schulden of vereenzaming. Het kan ook zijn dat iemand verward raakt na een emotionele gebeurtenis. Een verward persoon kan dus iedereen zijn, jong of oud.
 

Kom in actie

Neem contact op met het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag via 0800-1205 om een melding te maken van iemand met verward gedrag. Zij sturen zo snel mogelijk professionele hulp. Ook voor advies kan je naar dit nummer bellen. 

Als het gaat om een misdrijf of bedreiging van de veiligheid? Bel dan direct de politie via 0900-8844 of 112.