“Het is fijn als iemand kan zeggen: ‘Ik begrijp jou. Daar waar jij nu staat, heb ik ook gestaan’.” Aan het woord is Maya Jansen (28), projectmedewerker ExpEx Midden-Holland bij Kernkracht. Ze heeft persoonlijke ervaring met de jeugdzorg en wil nu andere jongeren helpen. Een interview over heftige verhalen, iemand echt snappen en sterke karakters.

Eigen ervaringen

Door eigen ervaringen in te zetten, weten de ExpEx andere jongeren te bereiken en te raken. ExpEx is een vast project van Kernkracht en staat voor Experienced Experts, dus experts met ervaring. En die ervaringen zijn heel divers van aard. Het kan gaan over eenzaamheid, over (diepe) depressies, over jeugdzorg en ga zo maar door. De ExpExs (allemaal tussen de 18 en 30 jaar) delen hun ervaringsverhalen op scholen, met gemeentes, als maatje of bij andere bijeenkomsten. Om zo echt iets te betekenen voor een jongere die het even moeilijk heeft.

Je traint toekomstige ExpEx in heel Nederland. Wat vertel je ze dan?

“In een training leren ze hoe ze hun ervaring kunnen gebruiken om anderen te helpen. Welke ervaring heb je en hoe kan jij jouw verhaal vertellen zodat een ander daar iets aan heeft. We noemen ons hoopverleners en dat past heel goed bij de ExpEx. Heel vaak heeft zo’n jongere al gehoord: ‘Ik snap hoe je je voelt’. En dat bedoelt die persoon dan echt wel goed.

Lees ook de andere verhalen van #Allemaalwat

Maar echt snappen doen ze het niet?

Nou ja, het voelt vooral anders. Onze ExpEx hebben het zelf meegemaakt, die herkennen de situatie. En als zo iemand zegt ‘ik herken en begrijp jou’ … dan komt dat toch op een andere manier binnen.”

Jij spreekt zelf ook uit ervaring, toch?

Ja, al vanaf heel jeugdige leeftijd werd ik thuis mishandeld door mijn biologische vader. Ik kon er nergens over praten waardoor ik opstandig werd en de grenzen opzocht. Voor mijn moeder werd ik onhandelbaar. Ik werd uit huis geplaatst en kwam in diverse instellingen terecht. In zo’n instelling zette ik dan een masker op en gedroeg me zoals ze van me wilden. Maar dat loste niets op. Als ik dan uit zo’n instelling kwam, ging het meteen weer mis. Pas toen ik op mijn 14e in een gezinshuis terecht kwam en daar rust vond, kon ik die maskers van me afgooien.”

En hoe gaat het nu met jou?

Ja, het gaat supergoed. Ik woon samen, heb een mooi huis, een leuke baan. Ik heb ook nog altijd contact met mijn gezinshuisouders.  Natuurlijk, mijn moeilijke jeugd blijft altijd onderdeel van mij. Onzichtbaar, maar het is er wel. Ik heb alleen geleerd er mijn kracht van te maken. En dat doen de andere ExpExs ook.”

Bij die trainingen hoor je genoeg bijzondere en vaak ook pijnlijke verhalen horen. Hoe ga je daar mee om?

Een groot onderdeel in de training is het delen van je ervaringen, dan komen er ook ervaringen voorbij met veel tegenslagen. Het klinkt misschien niet meteen logisch maar in plaats van te denken ‘zo, dat is heftig’, heb ik op dat moment vooral bewondering voor ze. Ondanks alle tegenslagen staan ze nu hier en zijn ze bereid hun ervaring in te zetten om andere mensen te helpen. Dan heb je een heel sterk karakter.”

Ga naar de ExpEx-pagina van Kernkracht(externe link) voor meer informatie over ExpEx