Van 9 juni tot en met 8 juli besteden de gemeente Zuidplas, Stichting Kernkracht en Stichting ZO! extra aandacht aan onzichtbare kwetsbaarheden. Van autisme tot aan dementie, van stress tot aan (faal)angst. We hebben immers allemaal wat. Op deze pagina verzamelen we de ervaringsverhalen, waarbij mensen open over hun onzichtbare (on) gezondheid praten. De komende weken vullen we deze pagina aan met nieuwe verhalen.

Vragen, ideeën of andere opmerkingen? Laat het ons weten per e-mail!

Over autisme: ‘Er speelt zoveel vanbinnen, mensen hebben daar geen weet van‘

“Als je geen rolmodel hebt, kun je dat zelf worden.” Deze quote is voor Robin Toscani (29) een passend levensmotto. Zijn autisme en epileptische aanvallen houden hem niet tegen heel mooie dingen te bereiken. In gesprek met de oprichter van het Auticafé in ’t Blok.“Zo’n plek was nodig. Dat merkte ik zelf heel goed. Pas rond mijn vijftiende kreeg ik de diagnose autisme. Mijn ouders en Ik liep tegen vele muren aan en wisten niet zo goed wat wij moesten doen.

Lees verder

Over persoonlijkheidsstoornissen: ‘Hé, ik ben niet de enige die dit heeft’

Ronald van Assen heeft meerdere persoonlijkheidsstoornissen en een bipolaire stoornis. Onzichtbaar voor iedereen, iedere dag aanwezig in zijn eigen hoofd. Ondertussen heeft hij er goed mee leren leven, maar daar was een lange weg voor nodig. Dit is zijn verhaal.

“Ik heb al mijn problemen en al mijn gedachten de eerste veertig jaar van mijn leven voor me gehouden. Ik dacht echt: ‘Ik ben de enige die dit heeft. Ik ben hartstikke gek.’ Natuurlijk zagen mensen wel dat ik anders was. Maar hoe erg de chaos was in mijn hoofd, dat vertelde ik niet. Ik wist zeker dat de hele buitenwereld tegen mij was. Familie was veilig, buiten was er achter elke lantaarnpaal gevaar. Ik had angst om verlaten te worden. Werkte zo hard om maar gewaardeerd te worden dat ik overspannen thuis kwam te zitten. Ik zocht overal wat achter. Complimenten geloofde ik nooit. Ook begon ik in mijn hoofd stemmen te horen.”

Lees verder

‘De ExpEx zijn hoopverleners’

“Het is fijn als iemand kan zeggen: ‘Ik begrijp jou. Daar waar jij nu staat, heb ik ook gestaan’.” Aan het woord is Maya Jansen (28), projectmedewerker ExpEx Midden-Holland bij Kernkracht. Ze heeft persoonlijke ervaring met de jeugdzorg en wil nu andere jongeren helpen. Een interview over heftige verhalen, iemand echt snappen en sterke karakters. Door eigen ervaringen in te zetten, weten de ExpEx andere jongeren te bereiken en te raken. ExpEx is een vast project van Kernkracht en staat voor Experienced Experts, dus experts met ervaring.

Lees verder

Theo - Dementie

‘Het is zo belangrijk om met elkaar te praten over dementie’

“Je kunt wel je kuif in het zand steken, maar dat helpt niet.” Onbedoeld en zonder dat hij het door heeft herhaalt Theo (70 jaar) deze zin tijdens ons gesprek enkele keren. Hij heeft beginnende dementie. Maar met die zin, zegt hij wel precies waar het om gaat. “Je moet over zaken praten, ook al zijn ze pijnlijk. Alleen dan kan je de dingen goed aanpakken.”

Lees verder

Wethouders Daan en Frans

Wat als je een gezondheidsprobleem niet ziet? Dus dan hebben we het niet over fysieke, zichtbare ongemakken, maar wat als het ongemak onzichtbaar is? Hoe ga je er dan mee om? Is er dan ook nog steeds ruimte voor iedereen? Wij vinden uiteraard van wel. Daarom besteden we de komende tijd aandacht aan niet zichtbare gezondheid. We gaan het hebben over ptss. Over dementie. Over autisme. Over depressies. En hoe je daar mee om kan gaan als het iemand betreft die dichtbij jou staat. Omdat het een vriend is. Of de buurman. Of je collega. En wat als het je zelf overkomt? Hoe reageren anderen dan op jou?

Lees verder